رسیدگی های روزانه
در این قسمت رسیدگی ها و اندازه گیری هایی که لازم است به صورت روزانه در یک آکواریوم مرجانی حرفه ای SPS انجام شود، آورده شده است.
چهار پارامتر آورده شده در جدول زیر لازم است به صورت روزانه مورد سنجش قرار گرفته و مقادیر آن با دقت در یک جدول مناسب با تاریخ ثبت شود. (سه پارامتر دما، شوری و pH در سیستم های حرفه ای اصولا توسط دستگاه های PLC یا IOT به صورت دائم مورد سنجش قرار گرفته و داده های آنها در هر لحظه ذخیره می شود و کاربر می تواند در هر لحظه نمودار تغییرات این پارامترها را مشاهده نماید.)
به صورت روزانه بهتر است وضعیت و رفتار تک تک آبزیان و عملکرد کلی تجهیزات آکواریوم مورد بررسی قرار بگیرد تا در صورت مشاهده هر گونه اختلال در عملکرد هر یک از تجهیزات و یا سلامت آبزیان، عملیات مناسب قبل از بروز هر گونه مشکل بر روی آب انجام شود.
دما
- برای اندازه گیری این پارامتر در آکواریوم های مرجانی حرفه ای لازم است از یک دماسنج دقیق حداقل با دقت دهم درجه استفاده شود.
- لازم است از تجهیزات مناسب برای گرم کردن و سرد کردن آب استفاده شود تا بیشترین میزان نوسان در دما در سردترین و گرمترین ساعت شبانه روز از ۰.۵ درجه بیشتر نشود.
- متاسفانه دقت اندازه گیری و تنظیم این پارامتر توسط بسیاری از آکواریوم داران ایرانی نادیده گرفته می شود.
- در صورتی که فقط از مرجان های SPS در آکواریوم خود استفاده می کنید دمای ۲۶ درجه و در صورتی که ترکیبی از مرجان های LPS و SPS را در آکواریوم خود دارید دمای ۲۵ درجه بهترین حالت ممکن خواهد بود.
دماسنج های آکواریومی ...
چگالی یا شوری
- در آکواریوم های مرجانی حرفه ای از چگالی سنج های عقربه ای و شناور نمی توانید استفاده کنید و لازم است حتما از تجهیزات مناسب اندازه گیری شوری و یا چگالی سنج های نوری یا رفرکتومترهای چشمی و دیجیتال کمک بگیرید.
- حتما از یک شیر شناور مناسب برای کنترل سطح آب در سامپ آکواریوم خود کمک بگیرید و به صورت دوره ای مخزن ذخیره آب شیرین و یا اتصالات و عملکرد آن را مورد بررسی قرار دهید.
- در یک آکواریوم حرفه ای نباید میزان تغییرات شوری در هر ۲۴ ساعت بیشتر از یک هزارم s.g. باشد. عدم وجود تغییرات در میزان شوری از مهمترین پارامتر هایی نگهداری از آبزیان دریایی بخصوص مرجان ها است.
- در آکواریوم های مرجانی SPS بهتر است میزان چگالی بر روی ۱.۰۲۶ تنظیم شود.
چگالی سنج و شوری سنج های آکواریومی ...
pH
- برای اندازه گیری pH در آکواریوم های مرجانی لازم است از انواع دستگاههای سنجش pH الکترونیک و قلمهایی با کیفیت بالا استفاده شود.
- در نظر داشته باشید که یک دستگاه دیجیتال سنجش pH زمانی می تواند به درستی کار کند که الکترود آن در شرایط مناسب نگهداری شود و در بازه های زمانی مشخص توسط محلول های کالیبراسیون مخصوص به دقت کالیبره شود.
- در یک آکواریوم حرفه ای نباید میزان تغییرات pH بیشتر از ۰.۱ در ابتدای شروع فرایند روشنایی و یا در انتهای آن فرایند در آکواریوم شما باشد.
- به راحتی می توان با کنترل مناسب مقدار سختی، دما، افزایش میزان گردش آب سطحی و اضافه کردن یک رفیجیوم به pH مناسب دست پیدا کرده و آن را در آکواریوم ثابت نگهدارید.
کیت تست pH و تستر های دیجیتال مربوطه ...
مکمل ها و بهبود دهنده های pH ...
سختی
- مشخص کردن میزان مصرف کربنات ها (میزان کلی آنها با سختی یا Alkalinity سنجیده می شود) در یک آکواریوم مرجانی حرفه ای از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است.
- در یک آکواریوم مرجانی با مصرف کم اندازه گیری روزانه این پارامتر لزومی ندارد و می توانید این کار را سه روز یکبار و یا حتی در برخی از موارد هفته ای یکبار هم انجام دهید.
- در یک آکواریوم حرفه ای برای اندازه گیری این پارامتر لازم است از یک دستگاه فتومتریک مناسب به جای روش های تیتراسیون قدیمی استفاده شود.
- با کمی تحقیق و بسته به شرایط مختلف لازم است میزان مشخصی برای سختی در آکواریوم خود در نظر بگیرید و با کمک سیستم های تزریق خودکار تلاش کنید همیشه مقدار این پارامتر را در حد مناسب ثابت نگهدارید.
- در صورتی برای چند ماه توانستید به دقت میزان مصرف سختی و تزریق آن را در آکواریوم خود مشخص کنید و تغییر زیادی در اندازه گیری های روزانه مشاهده نکردید می توانید این پارامتر را نیز به صورت هفتگی اندازه گیری کنید.
کیت های تست و تست های مربوط به سختی ...
محلول ها و مکمل های افزایش سختی و قلیائیت ...
برای اندازه گیری تک تک این پارامتر ها بهتر است زمان خاصی در روز را مد نظر قرار دهید و همیشه در همان زمان اقدام به اندازه گیری و ثبت داده ها نمایید.
در صورتی که برای تنظیم یک پارامتر دچار مشکل شده اید بهتر است در دو یا سه زمان مشخص در روز آن را برای چند روز متوالی اندازه گیری و یادداشت کنید به این ترتیب بهتر می توانید دلیل بروز اختلال را در آکواریوم خود مشخص نمایید.
لازم است تمامی اندازه گیری های انجام شده به صورت دقیق به همراه تاریخ در جدول زیر ثبت شود. در حال حاضر تجهیزات و نرم افزار های بسیار زیادی وجود دارد که می توانند به صورت خودکار حداقل سه پارامتر دما، شوری و pH را در آب آکواریوم شما در هر لحظه اندازه گیری کرده و ثبت نمایند. از طرف دیگر به صورت دائم به شما امکان مشاهده نمودار تغییرات را خواهند داد.
نکته
شاید انجام روزانه تست سختی کمی زیاده روی به نظر برسد اما در آکواریوم هایی که هنوز به تعادل کامل از نظر میزان مصرف و تزریق روزانه نرسیده اند بهتر است این کار به صورت روزانه انجام شود. اما بعد از رسیدن به نقطه تعادل می توانید این کار را هر سه روز یکبار انجام دهید. اما توجه داشته باشید در صورتی که تغییر زیادی در میزان آبزیان و ساختار آکواریوم ایجاد کردید بهتر است این اندازه گیری را دوباره برای مدتی به صورت روزانه انجام دهید.