دلایل عمده تلفات آبزیان جدید

نویسنده: مهندس پژمان اسلامی


دلایل عمده تلفات آبزیان جدید در زمان معرفی به آكواریوم

اهمیت جلوگیری از تلفات نامعقول آبزیان

سالیانه بیش از سی میلیون قطعه ماهی زینتی از صخره های مرجانی سراسر دنیا به منظور نگهداری در آکواریوم های آب شور صید می شود. با در نظر گرفتن روند رو به گسترش استقبال از آکواریوم های آب شور، می توان افزایش قابل توجه این مقدار را پیش بینی کرد. با در نظر گرفتن میزان بالای صید و وضعیت رو به نزول صخره های مرجانی سراسر دنیا در اثر تغییرات اقلیمی، افزایش میزان آلاینده ها و دیگر عوامل مخرب، در صورتی که روند قبلی ادامه پیدا کند، شاهد کاهش جمعیت قابل توجه گونه ها و افزایش خطر انقراض بیشتر آنها خواهیم بود.

از این رو خانه آبزیان در نظر دارد با آموزش های لازم به تمامی علاقه مندان و از طرف دیگر کنترل تمامی پارامتر ها و شرایط ناخواسته در به کارگیری روش های نوین انتقال، قرنطینه، بسته بندی و حمل و نقل تا حد ممکن میزان این تلفات را در تمامی آکواریوم های مشتریان عزیز با ارایه راهکار های مناسب و در دسترس قرار دادن امکانات لازم به حداقل ممکن کاهش دهد.

با رسیدن به این مهم تمامی مشتریان خانه آبزیان می توانند از داشتن یک آکواریوم زیبا لذت ببرند و هم تمامی آبزیانی که از طرف شرکت ما وارد و ارائه می شوند که تیم خانه آبزیان خود را به نوعی مسئول سلامت آنها می داند، در شرایط بهتر و مناسب تری زندگی خواهند کرد و به این ترتیب ضمن حفظ بیشتر تمامی منابع ارزشمند دریایی از وارد شدن هزینه های اضافه به تمامی کاربران و مشتریان نیز جلوگیری خواهد شد.

راه حل های ارائه شده در این متن در راستای کاهش میزان تلفات آبزیان، لازم است در هر شرایطی قبل از خرید آبزیان مد نظر قرار بگیرد، چه در هنگام خرید مستقیم از تمامی فروشگاه های آکواریومی و چه به صورت الکترونیکی یا Online.

دلایل عمده تلفات آبزیان بعد از جابجایی

با توجه به چندین سال تجربه در خصوص نگهداری از انواع آبزیان دریایی در آکواریوم پارک دلفین کیش مشخص شده است که اصولا هفت دلیل اصلی برای از بین رفتن آبزیان بعد از انتقال به یک آکواریوم در ۱۴ روز اول وجود داشته که می توان با کمی دقت و برنامه ریزی به شکل بسیار موثری میزان آنها را کاهش داد. در ادامه تک تک این عوامل بیان شده و مورد بررسی قرار گرفته است.

۱- مریض بودن آبزیان

می توان تمامی بیماری های مربوط به آبزیان دریایی به خصوص ماهیان را به دو دسته بیماری های داخلی و بیماری های خارجی و پوستی طبقه بندی کرد. اصولا تمامی بیماری های داخلی بسیار مزمن در طول دوره صید، قرنطینه اولیه، انتقال و قرنطینه ثانویه خود را نشان داده و قبل از رسیدن ماهی به دست آکواریوم داران خانگی باعث از بین رفتن ماهیان می گردد که اصولا درصد ماهیانی که به این دسته از بیماری ها مبتلا بوده و حتی بعد از گذشت این موارد ممکن است به آکواریوم های خانگی راه پیدا کنند بسیار پایین است.

بیماری های خارجی که می توانند شامل انواع مختلف بیماری پوستی و انگل ها شوند نیز در شرایط پیشرفته به راحتی توسط تمامی آکواریوم داران قابل تشخیص و شناسایی است و لازم است هر آکواریوم دار به صورت کامل ماهیان جدید را برای جلوگیری از ورود آلودگی به آکواریوم خود بررسی نماید. توجه داشته باشید که در شرایط استاندارد آکواریوم داران حرفه ای به هیچ عنوان قبل از قرنطینه کردن یک ماهی اقدام به انتقال آن به سیستم های اصلی خود نمی کنند تا زمانی که از سلامت کامل آبزی جدید مطمئن شوند.

تیم خانه آبزیان در راستای جلوگیری از بروز هر گونه مشکل در آکواریوم های تمامی مشتریان عزیز و احترام به حقوق آنها تمامی تلاش خود را خواهد کرد که در زمان انتخاب ماهی از تانک های نگهداری خانه آبزیان برای ارسال، از عدم وجود هر گونه نشانه ای از بیماری های خارجی مطمئن گردد. از آنجایی که اصولا تمامی انواع علایم بیماری زا در تمامی سیستم های نگهداری از آبزیان وجود دارد و در صورت کاهش قدرت ایمنی بدن ماهی که عامل اصلی آن می تواند استرس باشد خود را نشان می دهد، ممکن است ماهیان در مدت زمان انتقال و حمل به دلیل مواجه شدن با استرس بسیار بالا و کاهش قدرت سیستم ایمنی دچار بیماری شوند. پس لازم است تمامی مشتریان عزیز در صورت مشاهده هر گونه مشکل بر روی بدن ماهی در همان کیسه حمل و قبل از اضافه کردن به آکواریوم از ماهی فیلم و عکس تهیه کرده و از انتقال ماهی به آکواریوم خود جدا خوداری نماید. در ضمن با ارسال تصاویر تهیه شده به آدرس پست الکترونیک info@aquaticshouse.com، خانه آبزیان وظیفه خود می داند تا قبل از اضافه کردن ماهی به آکواریوم تمامی خسارت های مربوطه را بر عهده بگیرد. مشتریان محترم می توانند با راه اندازی یک سیستم قرنطینه بسیار کوچک و ابتدایی اقدام به قرنطینه و درمان این گونه آبزیان نمایند و یا مشتریان تهرانی می توانند ماهیان را به فروشگاه خانه آبزیان برگردانند.

توجه داشته باشید که پارگی باله ها و یا وجود زخم های غیر ملتهب بسیار کوچک بر روی بدن ماهی به دلیل جابجایی ها می تواند بسیار طبیعی باشد و به سرعت و در طول چند روز بدن ماهی ها ترمیم شده و تمامی نشانه های اینگونه زخم ها از بین خواهند رفت.

۲- شرایط نامناسب حمل و نقل

عدم بسته بندی صحیح ماهی می تواند باعث بروز تلفات در ماهیان و آبزیان گردد که اصولا این گونه تلفات بعد از دریافت بسته حمل و در همان لحظه اول قابل تشخیص است و تمامی کاربران و مشتریان عزیز می توانند با تهیه عکس و فیلم از موارد به وجود آمده تمامی خسارت های مربوط به آبزیان خود را از خانه آبزیان دریافت نمایند.

اصولا بهترین روش برای حمل آبزیان استفاده از پروازهای دارای مجوز حمل حیوانات هستند که در اینگونه پرواز ها بسته های حمل در مکان های مناسب با شرایط دمایی مناسب نگهداری می شوند. اما اصولا بسیاری از مناطق کشور به دلیل عدم دسترسی به فرودگاه و یا شرکت های هواپیمایی دارای این خدمات مجبور به انتخاب راه های زمینی مختلف جهت دریافت آبزیان خود هستند. در اینگونه موارد در صورت عدم انتخاب روش مناسب از طرف مشتریان عزیز برای حمل اصولا به دلیل کاهش هزینه های انتقال، خانه آبزیان هیچگونه مسئولیتی در خصوص مشکلات به وجود آمده برای آبزیان را بر عهده نخواهد گرفت.

موضوع بسیار مهم دیگری که مشتریان باید به آن توجه داشته باشند تحویل به موقع مرسوله از فرودگاه یا پایانه مورد نظر و انتقال مناسب آبزیان است که در صورتی که به موقع توسط تیم خانه آبزیان اطلاعات مربوطه در اختیار مشتری قرار گرفته باشد و به هر دلیل مشتری محترم برای دریافت و انتقال مرسوله در موقع مناسب اقدام ننماید تمامی خسارت های به وجود آمده بر عهده مشتری خواهد بود.

۳- انتقال نامناسب از کیسه حمل به آکواریوم

رعایت دستوالعمل های صحیح انتقال آبزیان با توجه به نوع گونه و مدت زمانی که آبزیان درون کیسه حمل قرار گرفته تا به دست شما برسند می تواند در ماندگاری و عدم بروز تلفات در آبزیان جدید شما نقش بسیار مهمی داشته باشند.

برای نمونه بهتر است تمامی ماهیان با سایز های بسیار کوچک و یا انواع مرجان ها و بی مهرگان دریایی حتما به کمک روش قطره ای که در مقاله دستوالعمل انتقال آبزیان به صورت کامل شرح داده شده است به آکواریوم منتقل شوند. در پروسه انتقال برخی از آبزیان مثل ستاره های دریایی و اسنفنج ها لازم است به هر صورت جلوی تماس آبزی مربوطه با هوا به صورت کامل گرفته شود. در رابطه به این شرایط در اطلاعات مربوط به هر یک آبزیان در سایت به صورت کامل توضیحات مربوطه داده شده است.

از طرف دیگر هرچه زمان ماندن آبزی درون کیسه حمل بیشتر شود، به دلیل تنفس ماهی و تولید دی اکسید کربن و آمونیاک آب درون کیسه حمل به شدت اسیدی شده که این موضوع باعث افت شدید pH آب درون کیسه می شود، از این رو انجام روش قطره ای برای انتقال آبزی به آکواریوم بسیار حیاتی است و در غیر این صورت به احتمال بسیار زیاد آبزی شما از بین خواهد رفت.

جهت کسب اطلاعات بیشتر به مقاله دستور العمل انتقال انواع آبزیان مراجعه فرمایید.

۴- آماده نبودن آکواریوم وکامل نبودن چرخه نیتروژن

یکی از شایع ترین دلایل بروز تلفات بعد از انتقال، در آکواریوم هایی مشاهده می شود که مدت کمی از راه اندازی آنها گذشته و با توجه به عدم تکمیل چرخه نیتروژن ورود ماهیان جدید با تعداد زیاد می تواند باعث افزایش آمونیاک شده و احتمال تلفات آبزیان را افزایش دهد.

۵- وجود آلودگی در آکواریوم

اصولا در تمامی اکوسیستم های آبی از جمله انواع آکواریوم ها انواع عوامل بیماری زا به صورت غیر فعال وجود دارند که با توجه به خو گرفتن ماهیان شما در آکواریوم و پایین بودن میزان استرس و در نتیجه بالا بودن قدرت سیستم ایمنی آنها اصولا تاثیری بر روی آنها ندارد. اما در صورت ورود ماهی جدید بدون در نظر گرفتن اصول مناسب انتقال و یا در صورت مهیا نبودن شرایط لازم برای نگهداری ماهی جدید از جمله وضعیت شرایط دکوراسیون، وجود یا عدم وجود منابع غذایی طبیعی و یا پایین بودن اندازه آکواریوم و درگیری با سایر ماهی ها میزان استرس می تواند به شدت در ماهیان جدید افزایش پیدا کند و این موضوع می تواند قدرت سیستم ایمنی آنها را کاهش داده و به عوامل بیماری زا فرصت شروع فعالیت را داده و به این ترتیب ماهیان درگیر بیماری خواهند شد و اگر نتوانید شرایط را به حالت پایدار برگردانده و میزان استرس را کاهش دهید این موضوع می تواند به سرعت باعث از بین رفتن بخش زیادی از ماهیان آکواریوم شما شود.

۶- به هم خوردن چرخه نیتروژن و در نظر نگرفتن ساختار آکواریوم، همخوانی گونه ها وظرفیت پذیرش آکواریوم

در برخی موارد زمانی که بدون در نظر گرفتن ظرفیت کلی آکواریوم، عدم همخوانی گونه های موجود با گونه های جدید و یا عدم وجود شرایط مناسب برای زندگی گونه های انتخاب شده وجود ندارد، می تواند باعث افزایش سطح استرس در بین ماهیان آکواریوم شود و این موضوع می تواند به شدت بر روی ماهیان جدید تاثیر گذاشته و باعث شروع روند بیماری و یا حتی کشته شدن آنها توسط ماهیان قبلی شود.

از طرف دیگر در مواردی مشاهده شده است که به دلیل پایین بودن ظرفیت فیلتر بیولوژیک در برخی از آکواریوم ها به خصوص آکواریوم های فقط ماهی با افزایش تعدادی ماهی بیش از میزان متعادل برای هر دوره به شدت چرخه نیتروژن در آکواریوم دچار اختلال شده و میزان آمونیاک و یا نیتریت در آب آکواریوم افزایش یافته و می تواند باعث مرگ ماهیان جدید و یا حتی ماهیان قبلی شما شود.

جهت کسب اطلاعات بیشتر به مقاله سازگاری گونه های آب شورمراجعه فرمایید.

۷- عدم تمایل ماهی به تغذیه و نبود منبع غذایی طبیعی در آکواریوم برای برخی از گونه های خاص

بیشتر ماهی ها و گونه های معمول اصولا بعد از گذشت چند روز از انتقال در صورت متناسب بودن فضای آکواریوم و همچنین عدم وجود عوامل استرس زا مثل ماهیان مهاجم بزرگتر شروع به خوردن غذا خواهند کرد. البته توجه به نوع و رژیم غذایی هر ماهی بسیار اهمیت داشته و به شما در انتخاب غذای مناسب برای آن کمک خواهد کرد.

توجه داشته باشید در بیشتر موارد به کمک میگوی رنده شده و عصاره سیر می توانید به سرعت ماهیان خود را به غذا خوردن تشویق نمایید.

در این میان چند نکته وجود دارد که لازم است یادآوری شود:

نکته اول اینکه اصولا حتی در صورت عدم تغذیه یک ماهی در هفته اول به دلیل وجود منابع غذایی ذخیره شده در بدن ماهی مشکل حادی به وجود نیامده و این موضوع نمی تواند باعث مرگ زودهنگام ماهی ها شود.

نکته دوم اینکه برخی از ماهیان درارای رژیم غذایی بسیار خاص و منحصربفرد هستند مثل اسب های دریایی، ماندارین ها، آنتیاس ها و غیره که در صورت انتخاب این گونه برای نگهداری لازم است قبل از خرید تمامی شرایط را بررسی کرده و برای تهیه غذای مناسب و کافی برای آنها اقدام نمایید.

راهکارهای جلوگیری و کاهش تلفات در هنگام جابجایی و خرید ماهی

لازم است همیشه قبل از سفارش و خرید آبزیان جدید تمامی شرایط لازم برای نگهداری و اضافه کردن آنها به آکواریوم خود را بررسی کرده و اقدامات لازم برای آماده سازی شرایط را انجام دهید. همیشه انتخاب مناسب آبزیان جدید با توجه به شرایط آکواریوم شما و برنامه ریزی دقیق برای انتقال و نگهداری از آنها می تواند موفقیت شما در خرید آبزیان جدید را تضمین نماید. در بیشتر موارد تلفات جدید به دلیل عدم بررسی دقیق نیاز های آبزیان جدید، عدم هماهنگی آنها با محیط آکواریوم و آبزیان موجود و عدم رعایت نکات لازم در انتقال به وجود می آید.

بررسی وضعیت کلی آکواریوم و سیستم فیلتراسیون

بهتر است از وضعیت کارکرد تمامی دستگاه های فیلتراسیون و سلامت آبزیان موجود، قبل از ثبت سفارش جدید اطمینان حاصل نمائید. در صورت امکان ۱۰ تا ۱۵ درصد آب آکواریوم خود را تعویض کنید، شستشوهای مربوط به مواد بکاررفته در فیلتراسیون فیزیکی (ابر فیلتر فیزیکی) را انجام دهید و از کارکرد بخش های مختلف سیستم فیلتر اطمینان حاصل کنید.

بررسی وضعیت آب

تست پارامتر های آب آکواریوم خود را انجام داده و نتایج را با جدول زیر مقایسه کنید:

سیستم های ULNS مرجانی SPS مرجانی LPS مرجانی Soft Coral آکواریوم فقط ماهی
دما (سانتی گراد) ۲۴ - ۲۷۲۴ - ۲۷۲۴ - ۲۶۲۴ - ۲۷۲۶ - ۳۰
وزن مخصوص S.G / شوری (ppt) ۱.۰۲۴ - ۱.۰۲۶ / ۳۲ - ۳۴۱.۰۲۳ - ۱.۰۲۶ / ۳۱ - ۳۴۱.۰۲۳ - ۱.۰۲۶ / ۳۱ - ۳۴۱.۰۲۳ - ۱.۰۲۶ / ۳۱ - ۳۴۱.۰۲۰ - ۱.۰۲۴ / ۲۷ - ۳۲
pH ۸.۱ - ۸.۳۸.۱ - ۸.۴۸ - ۸.۴۸ - ۸.۴۷.۹ - ۸.۵
سختی dKH / سختی ppm ۶.۵ - ۸.۵ / ۱۱۵ - ۱۵۰ ۷ - ۹ / ۱۲۵ - ۱۶۰۷ - ۹ / ۱۲۵ - ۱۶۰۷ - ۹ / ۱۲۵ - ۱۶۰۸ - ۱۰ / ۱۴۰ - ۱۸۰
آمونیاک NH3 ppm غیر قابل اندازه گیریغیر قابل اندازه گیریغیر قابل اندازه گیریغیر قابل اندازه گیریکمتر از ۰.۰۱
نیتریت NO2 ppm غیر قابل اندازه گیریغیر قابل اندازه گیریغیر قابل اندازه گیریکمتر از ۰.۱کمتر از ۰.۲
نیترات NO3 ppm ۰.۰۱ - ۰.۲کمتر از ۲۲ - ۵۵ - ۱۰کمتر از ۱۰
فسفات PO4 ppm کمتر از ۰.۰۱کمتر از ۰.۰۲کمتر از ۰.۰۴کمتر از ۱کمتر از ۱

جهت کسب اطلاعات بیشتر می توانید به مقاله پارامتر های ایده آل آب مراجعه نمایید.

توجه داشته باشید که لازم است آبزیان با توجه به اندازه و ظرفیت سیستم فیلتراسیون هر آکواریوم به صورت تدریجی به آکواریوم اضافه شوند و اضافه کردن تعداد زیادی از آنها در یک مرحله می تواند تعادل آکواریوم و چرخه نیتروژن به وجود آمده را دچار مشکل نماید و با افزایش مقادیر آمونیاک و نیترات سلامت آبزیان شما را به خطر اندازد.

بررسی هماهنگی گونه ها

جدول مربوط به هماهنگی گونه ها و همچنین اطلاعات مربوط به هر گونه را به دقت بررسی کرده تا از بروز مشکلات احتمالی بین گونه های جدید و گونه های قبلی در آکواریوم خود مطمئن شوید. در ضمن لازم است ظرفیت کلی آکواریوم خود را قبل از خرید آبزیان جدید مد نظر قرار دهید.

جهت کسب اطلاعات بیشتر می توانید به مقاله سازگاری گونه های آب شور مراجعه نمایید.

انتخاب دستورالعمل انتقال مناسب برای هر آبزی

دستور العمل انتقال انواع آبزیان را قبل از دریافت سفارش به دقت مطالعه فرموده و با توجه به گونه های سفارش داده شده لوازم مورد نیاز را تهیه و در دسترس قرار دهید. لازم است هر نوع آبزی با توجه به گونه آن با روش مناسب انتقال داده شود.

تنظیم برنامه زمانی در روز تحویل بار

قبل از ثبت سفارش جهت دریافت آبزیان جدید بهتر است برنامه زمانی خود را با توجه به زمان تحویل بار به گونه ای تنظیم کنید که زمان کافی برای تحویل و انتقال آبزیان به آکواریوم را در اختیار داشته باشید.

در دسترس داشتن محلول های مناسب برای مواقع اضطراری

محصولات شیمیایی مناسب برای کنترل پارامتر های ناخواسته آب در هنگام اضافه کردن گونه های جدید را در اختیار داشته باشید. بهتر است محصولات مناسبی برای کاهش میزان استرس آبزیان یک ساعت قبل از اضافه کردن آبزیان به آکواریوم به آب اضافه نمایید.


محصولات مختلفی جهت کاهش انواع آلاینده های بیولوژیک و غیر بیولوژیک وجود دارد که می توانید با در اختیار داشتن آنها در صورت بروز مشکل و بالا رفتن این پارامتر ها در آب آکواریوم جهت خارج کردن آنها از آب مورد استفاده قرار دهید.


در نظر داشته باشید در راستای احترام هر چه بیشتر به حقوق تمامی مشتریان عزیز در صورتی که بعد از تحویل آبزیان در زمان مشخص با توجه به اطلاعات ارسالی که پرسنل خانه آبزیان در اختیار شما قرار می دهند و قبل از خارج کردن آبزیان از کیسه های حمل مشکلی در وضعیت ظاهری هر یک از آبزیان و یا سلامت آنها وجود داشت می توانید قبل از انتقال با گرفتن تصاویر کامل و ارسال آنها به پست الکترونیک info@aquaticshouse.com موارد را اطلاع داده تا رسیدگی های لازم از طرف تیم خانه آبزیان انجام گردد.

به هیچ عنوان امکان تعویض و یا برگرداندن آبزیان بعد از اضافه کردن به آکواریوم وجود نخواهد داشت.

کــلــمات کـلیــدی

نظـرات کاربـران

شما نیز می توانید نظر خود را در اینجا ثبت کنید.

متن نظر شما:
ثــــبــــت