۱- مریض بودن آبزیان
می توان تمامی بیماری های مربوط به آبزیان دریایی به خصوص ماهیان را به دو دسته بیماری های داخلی و بیماری های خارجی و پوستی طبقه بندی کرد. اصولا تمامی بیماری های داخلی بسیار مزمن در طول دوره صید، قرنطینه اولیه، انتقال و قرنطینه ثانویه خود را نشان داده و قبل از رسیدن ماهی به دست آکواریوم داران خانگی باعث از بین رفتن ماهیان می گردد که اصولا درصد ماهیانی که به این دسته از بیماری ها مبتلا بوده و حتی بعد از گذشت این موارد ممکن است به آکواریوم های خانگی راه پیدا کنند بسیار پایین است.
بیماری های خارجی که می توانند شامل انواع مختلف بیماری پوستی و انگل ها شوند نیز در شرایط پیشرفته به راحتی توسط تمامی آکواریوم داران قابل تشخیص و شناسایی است و لازم است هر آکواریوم دار به صورت کامل ماهیان جدید را برای جلوگیری از ورود آلودگی به آکواریوم خود بررسی نماید. توجه داشته باشید که در شرایط استاندارد آکواریوم داران حرفه ای به هیچ عنوان قبل از قرنطینه کردن یک ماهی اقدام به انتقال آن به سیستم های اصلی خود نمی کنند تا زمانی که از سلامت کامل آبزی جدید مطمئن شوند.
تیم خانه آبزیان در راستای جلوگیری از بروز هر گونه مشکل در آکواریوم های تمامی مشتریان عزیز و احترام به حقوق آنها تمامی تلاش خود را خواهد کرد که در زمان انتخاب ماهی از تانک های نگهداری خانه آبزیان برای ارسال، از عدم وجود هر گونه نشانه ای از بیماری های خارجی مطمئن گردد. از آنجایی که اصولا تمامی انواع علایم بیماری زا در تمامی سیستم های نگهداری از آبزیان وجود دارد و در صورت کاهش قدرت ایمنی بدن ماهی که عامل اصلی آن می تواند استرس باشد خود را نشان می دهد، ممکن است ماهیان در مدت زمان انتقال و حمل به دلیل مواجه شدن با استرس بسیار بالا و کاهش قدرت سیستم ایمنی دچار بیماری شوند. پس لازم است تمامی مشتریان عزیز در صورت مشاهده هر گونه مشکل بر روی بدن ماهی در همان کیسه حمل و قبل از اضافه کردن به آکواریوم از ماهی فیلم و عکس تهیه کرده و از انتقال ماهی به آکواریوم خود جدا خوداری نماید. در ضمن با ارسال تصاویر تهیه شده به آدرس پست الکترونیک info@aquaticshouse.com، خانه آبزیان وظیفه خود می داند تا قبل از اضافه کردن ماهی به آکواریوم تمامی خسارت های مربوطه را بر عهده بگیرد. مشتریان محترم می توانند با راه اندازی یک سیستم قرنطینه بسیار کوچک و ابتدایی اقدام به قرنطینه و درمان این گونه آبزیان نمایند و یا مشتریان تهرانی می توانند ماهیان را به فروشگاه خانه آبزیان برگردانند.
توجه داشته باشید که پارگی باله ها و یا وجود زخم های غیر ملتهب بسیار کوچک بر روی بدن ماهی به دلیل جابجایی ها می تواند بسیار طبیعی باشد و به سرعت و در طول چند روز بدن ماهی ها ترمیم شده و تمامی نشانه های اینگونه زخم ها از بین خواهند رفت.
۲- شرایط نامناسب حمل و نقل
عدم بسته بندی صحیح ماهی می تواند باعث بروز تلفات در ماهیان و آبزیان گردد که اصولا این گونه تلفات بعد از دریافت بسته حمل و در همان لحظه اول قابل تشخیص است و تمامی کاربران و مشتریان عزیز می توانند با تهیه عکس و فیلم از موارد به وجود آمده تمامی خسارت های مربوط به آبزیان خود را از خانه آبزیان دریافت نمایند.
اصولا بهترین روش برای حمل آبزیان استفاده از پروازهای دارای مجوز حمل حیوانات هستند که در اینگونه پرواز ها بسته های حمل در مکان های مناسب با شرایط دمایی مناسب نگهداری می شوند. اما اصولا بسیاری از مناطق کشور به دلیل عدم دسترسی به فرودگاه و یا شرکت های هواپیمایی دارای این خدمات مجبور به انتخاب راه های زمینی مختلف جهت دریافت آبزیان خود هستند. در اینگونه موارد در صورت عدم انتخاب روش مناسب از طرف مشتریان عزیز برای حمل اصولا به دلیل کاهش هزینه های انتقال، خانه آبزیان هیچگونه مسئولیتی در خصوص مشکلات به وجود آمده برای آبزیان را بر عهده نخواهد گرفت.
موضوع بسیار مهم دیگری که مشتریان باید به آن توجه داشته باشند تحویل به موقع مرسوله از فرودگاه یا پایانه مورد نظر و انتقال مناسب آبزیان است که در صورتی که به موقع توسط تیم خانه آبزیان اطلاعات مربوطه در اختیار مشتری قرار گرفته باشد و به هر دلیل مشتری محترم برای دریافت و انتقال مرسوله در موقع مناسب اقدام ننماید تمامی خسارت های به وجود آمده بر عهده مشتری خواهد بود.
۳- انتقال نامناسب از کیسه حمل به آکواریوم
رعایت دستوالعمل های صحیح انتقال آبزیان با توجه به نوع گونه و مدت زمانی که آبزیان درون کیسه حمل قرار گرفته تا به دست شما برسند می تواند در ماندگاری و عدم بروز تلفات در آبزیان جدید شما نقش بسیار مهمی داشته باشند.
برای نمونه بهتر است تمامی ماهیان با سایز های بسیار کوچک و یا انواع مرجان ها و بی مهرگان دریایی حتما به کمک روش قطره ای که در مقاله دستوالعمل انتقال آبزیان به صورت کامل شرح داده شده است به آکواریوم منتقل شوند. در پروسه انتقال برخی از آبزیان مثل ستاره های دریایی و اسنفنج ها لازم است به هر صورت جلوی تماس آبزی مربوطه با هوا به صورت کامل گرفته شود. در رابطه به این شرایط در اطلاعات مربوط به هر یک آبزیان در سایت به صورت کامل توضیحات مربوطه داده شده است.
از طرف دیگر هرچه زمان ماندن آبزی درون کیسه حمل بیشتر شود، به دلیل تنفس ماهی و تولید دی اکسید کربن و آمونیاک آب درون کیسه حمل به شدت اسیدی شده که این موضوع باعث افت شدید pH آب درون کیسه می شود، از این رو انجام روش قطره ای برای انتقال آبزی به آکواریوم بسیار حیاتی است و در غیر این صورت به احتمال بسیار زیاد آبزی شما از بین خواهد رفت.
جهت کسب اطلاعات بیشتر به مقاله دستور العمل انتقال انواع آبزیان مراجعه فرمایید.
۴- آماده نبودن آکواریوم وکامل نبودن چرخه نیتروژن
یکی از شایع ترین دلایل بروز تلفات بعد از انتقال، در آکواریوم هایی مشاهده می شود که مدت کمی از راه اندازی آنها گذشته و با توجه به عدم تکمیل چرخه نیتروژن ورود ماهیان جدید با تعداد زیاد می تواند باعث افزایش آمونیاک شده و احتمال تلفات آبزیان را افزایش دهد.
۵- وجود آلودگی در آکواریوم
اصولا در تمامی اکوسیستم های آبی از جمله انواع آکواریوم ها انواع عوامل بیماری زا به صورت غیر فعال وجود دارند که با توجه به خو گرفتن ماهیان شما در آکواریوم و پایین بودن میزان استرس و در نتیجه بالا بودن قدرت سیستم ایمنی آنها اصولا تاثیری بر روی آنها ندارد. اما در صورت ورود ماهی جدید بدون در نظر گرفتن اصول مناسب انتقال و یا در صورت مهیا نبودن شرایط لازم برای نگهداری ماهی جدید از جمله وضعیت شرایط دکوراسیون، وجود یا عدم وجود منابع غذایی طبیعی و یا پایین بودن اندازه آکواریوم و درگیری با سایر ماهی ها میزان استرس می تواند به شدت در ماهیان جدید افزایش پیدا کند و این موضوع می تواند قدرت سیستم ایمنی آنها را کاهش داده و به عوامل بیماری زا فرصت شروع فعالیت را داده و به این ترتیب ماهیان درگیر بیماری خواهند شد و اگر نتوانید شرایط را به حالت پایدار برگردانده و میزان استرس را کاهش دهید این موضوع می تواند به سرعت باعث از بین رفتن بخش زیادی از ماهیان آکواریوم شما شود.
۶- به هم خوردن چرخه نیتروژن و در نظر نگرفتن ساختار آکواریوم، همخوانی گونه ها وظرفیت پذیرش آکواریوم
در برخی موارد زمانی که بدون در نظر گرفتن ظرفیت کلی آکواریوم، عدم همخوانی گونه های موجود با گونه های جدید و یا عدم وجود شرایط مناسب برای زندگی گونه های انتخاب شده وجود ندارد، می تواند باعث افزایش سطح استرس در بین ماهیان آکواریوم شود و این موضوع می تواند به شدت بر روی ماهیان جدید تاثیر گذاشته و باعث شروع روند بیماری و یا حتی کشته شدن آنها توسط ماهیان قبلی شود.
از طرف دیگر در مواردی مشاهده شده است که به دلیل پایین بودن ظرفیت فیلتر بیولوژیک در برخی از آکواریوم ها به خصوص آکواریوم های فقط ماهی با افزایش تعدادی ماهی بیش از میزان متعادل برای هر دوره به شدت چرخه نیتروژن در آکواریوم دچار اختلال شده و میزان آمونیاک و یا نیتریت در آب آکواریوم افزایش یافته و می تواند باعث مرگ ماهیان جدید و یا حتی ماهیان قبلی شما شود.
جهت کسب اطلاعات بیشتر به مقاله سازگاری گونه های آب شورمراجعه فرمایید.
۷- عدم تمایل ماهی به تغذیه و نبود منبع غذایی طبیعی در آکواریوم برای برخی از گونه های خاص
بیشتر ماهی ها و گونه های معمول اصولا بعد از گذشت چند روز از انتقال در صورت متناسب بودن فضای آکواریوم و همچنین عدم وجود عوامل استرس زا مثل ماهیان مهاجم بزرگتر شروع به خوردن غذا خواهند کرد. البته توجه به نوع و رژیم غذایی هر ماهی بسیار اهمیت داشته و به شما در انتخاب غذای مناسب برای آن کمک خواهد کرد.
توجه داشته باشید در بیشتر موارد به کمک میگوی رنده شده و عصاره سیر می توانید به سرعت ماهیان خود را به غذا خوردن تشویق نمایید.
در این میان چند نکته وجود دارد که لازم است یادآوری شود:
نکته اول اینکه اصولا حتی در صورت عدم تغذیه یک ماهی در هفته اول به دلیل وجود منابع غذایی ذخیره شده در بدن ماهی مشکل حادی به وجود نیامده و این موضوع نمی تواند باعث مرگ زودهنگام ماهی ها شود.
نکته دوم اینکه برخی از ماهیان درارای رژیم غذایی بسیار خاص و منحصربفرد هستند مثل اسب های دریایی، ماندارین ها، آنتیاس ها و غیره که در صورت انتخاب این گونه برای نگهداری لازم است قبل از خرید تمامی شرایط را بررسی کرده و برای تهیه غذای مناسب و کافی برای آنها اقدام نمایید.