اهمیت مرجان ها و تپه های مرجانی
صخره ها و یا تپه های مرجانی در دریا ها به دلیل تنوع بسیار بالای زیستی و قدرت تولید منابع بسیار زیاد مشابه جنگل های بارانی در سطح زمین از نظر اهمیت زیست شناسی هستند. به غیر از صدها گونه مرجان موجود، در حقیقت تپه های مرجانی از یک مجموعه بسیار کامل و متنوع حیات دریایی با قرار دادن محل سکونت و غذا مورد نیاز آنها، حمایت می کند. این مجموعه شامل انواع بسیار مختلفی از ماهیان، بی مهرگان و حتی پستانداران دریایی است. تنها کمتر از یک درصد از کل سطح اقیانوس های جهان با مرجان پوشیده شده است که مأمن بیش از ۲۵ درصد کل حیات دریایی است که در این بین تنها بیش از ۴۰۰۰ گونه از ماهیان قرار می گیرد. از طرف دیگر تپه های مرجانی محل زادآوری و تغذیه گونه های بسیار بزرگتر و مختلف دیگر از جمله انواع سخت پوستان، خارپوستان، نرم تنان و ماهیان بسیار بزرگتر ساکن دریاهای آزاد و اقیانوس ها است.
ساختار های تپه های مرجانی که اصولا با فاصله های مشخصی از خط ساحلی گسترده شده اند می توانند نقش یک موج شکن طبیعی را برای نوار ساحلی ایفا کنند. این ساختار ها باعث کاهش قدرت امواج مختلف حاصل از انواع طوفان شده و جلوی تخریب و آسیب به نوار ساحلی را می گیرند.
از طرف دیگر زیبایی خیره کننده تپه های مرجانی می تواند به افزایش درآمد های ارزی برای افراد محلی از طریق جذب بیشتر توریست های خارجی کمک کند.
دلایل مختلفی باعث بالا رفتن ارزش مرجان ها و تپه های مرجانی و درآمد حاصل از آنها می شود. فواید تپه های مرجانی را می توانید به دو دسته کلی تقسیم نمایید:
- استفاده مستقیم که شامل ماهیگیری و صنعت توریسم است.
- استفاده غیر مستقیم که می تواند شامل کاهش میزان هزینه های حاصل از فرسایش نوار ساحلی با محافظت از خط ساحلی در برابر جریان های شدید دریایی باشد.
با توجه به تحقیقات انجام شده توسط سازمان ملل متحد ارزش برآورد شده اقتصادی تپه های مرجانی در حدود صد هزار تا ششصد هزار دلار در هر کیلومتر مربع در سال است.
چرا مرجان ها از نظر اقتصادی و بیولوژیکی برای انسان ها مهم هستند؟
- در هر ۲۵ سال ارزش اقتصادی حاصل از صنعت ماهیگیری، توریسم و همچنین حفاظت از خطوط ساحلی حاصل از هر ۱ کیلومتر از محدوده مرجانی می تواند بین ۱۳۷۰۰۰ تا ۱۲۰۰۰۰۰ دلار آمریکا باشد.
- هر کیلومتر مربع از تپه های مرجانی موجود در دریاها و اقیانوس ها نقش موثری در تولید ۱۵ تن ماهی و انواع غذاهای دریایی مختلف در هر سال را دارند.
- در آمد حاصل از صنعت ماهیگیری در اطراف تپه های مرجانی تنها در آسیای جنوب شرقی در حدود ۲.۴ میلیارد دلار در سال است.
- بیش از ۸۰ درصد از تپه های مرجانی دنیا دارای تراکم های غیر طبیعی از انواع ماهیان هستند.
- از نظر میزان تراکم جانوری تپه های مرجانی در دریا مشابه جنگل های بارانی بر روی زمین هستند.
- تنها در حدود ۱ درصد از کل سطح اقیانوس ها و دریاهای جهان با تپه های مرجانی پوشیده شده است که زیستگاه بیش از ۲۵ درصد کل گونه های ماهیان دریایی شناخته شده در دریاها هستند.
- در حدود ۵۸ درصد از کل مناطق مرجانی دنیا توسط فعالیت های انسانی تهدید می شوند.
- تپه های مرجانی در ۱۰۹ کشور یافت می شوند که شاخص ترین و پر اهمیت ترین آنها تنها در ۹۳ کشور قرار گرفته اند.
- از سال های ۱۸۷۶ تا ۱۹۷۹ تنها ۳ مورد از سفیدشدگی گسترده مرجانی گزارش شده است. در سال های ۱۹۸۰ تا ۱۹۹۳ در حدود ۶۰ مورد و تنها در سال ۲۰۰۲ بیش از ۴۰۰ مورد از سفیدشدگی گسترده مرجانی در مناطق مختلف جهان گزارش شده است.
- در حال حاضر در حدود ۳۰ درصد از تپه های مرجانی دنیا از بین رفته اند و در صورتی که روند تخریب با همین سرعت پیش رود این مقدار تا ۳۰ سال آینده به ۶۰ درصد کل مناطق مرجانی در دنیا خواهد رسید.
- زندگی بیش از ۴۵۰ میلیون انسان می تواند تنها به ۶۰ کیلومتر از محدوده تپه های مرجانی به صورت مستقیم و غیر مستقیم به در تامین غذا و یا درآمد وابسته باشد.
- میزان درآمد کل حاصل از تپه های مرجانی در کشور اندوزی نزدیک به ۱.۶ میلیارد دلار در سال است.
- میزان کل درآمد حاصل از تپه های مرجانی در کشور فیلیپین نزدیک به ۱.۱ میلیارد دلار در سال می باشد.
- آسیای جنوب شرقی مرکز تنوع زیستی دریایی در جهان بحساب می آید. صد هزار کیلومتر مربع از صخره های مرجانی در آنجا یافت می شود که ۳۴ درصد کل صخره های مرجانی دنیا است که در مجموع محل سکونت ۶۰۰ گونه از ۸۰۰ گونه مرجان شناخته شده در دنیا است.
- به تنهایی ۷۷ درصد از کل صخره های مرجانی موجود در آسیایی جنوب شرقی در کشور های اندونزی و فیلیپین وجود دارد که نزدیک به ۸۰ درصد آنها در معرض خطر نابودی هستند.