راهنمای رنگ آمیزی مرجان های SPS

نویسنده: رایان گریپ
مترجم: مهندس پژمان اسلامی

راهنمای رنگ آمیزی مرجان های SPS

چگونه رنگ های زیباتر و درخشانتری داشته باشیم!

مقدمه

در ادامه این مطالب تلاش شده است راهنمایی هایی برای رسیدن به رنگ بهتر در خصوص مرجان های سخت پلیپ کوچک SPS ارائه شود. می توانید ایده ها و روش های بیان شده را برای رسیدن به رنگ بهتر در مرجان های خود بکار بگیرید. خواندن این مطالب می تواند درک بهتری از شرایط آب و پارامتر های شیمیایی آب در اختیار شما قرار دهد.

همیشه برای من این سوال مطرح بوده است که به چه روش هایی می توان رنگ هایی بسیار روشن و درخشان در برخی از مرجان ها بخصوص مرجان های SPS ایجاد کرد. همیشه با سوالاتی در این خصوص مواجه بوده ام که با تحقیق و آزمایش توانستم راه حل هایی را برای دستیابی به هر رنگ به صورت مجزا بدست آوردم. حال می توانم یک نقشه راه کلی را برای دستیابی به هر رنگ به صورت مجزا بیان کرده و آن را برای استفاده در اختیار شما قرار دهم.


نکته مهم

فرض می کنیم شما در آکواریوم خود تمامی شرایط اولیه لازم برای نگهداری از مرجان های SPS را در اختیار دارید. مثل نور و شدت جریان مناسب، میزان مناسب مواد شیمیایی مثل کلسیم و منیزیم، پروتئین اسکیمر قوی و مواردی که شما بهتر از من با آنها آشنایی دارید.


رنگ زرد

به شدت به میزان نیترات و فسفات در آب آکواریوم شما بستگی دارد. البته تقریباً دست یابی به تمامی رنگ های خاص وابستگی زیاد به پایین بودن مقادیر نیتروژن و فسفر در آب آکواریوم دارد. اما من رنگ زرد را برای شروع انتخاب کرده ام زیرا دستیابی به آن به نسبت رنگ های دیگر بسیار ساده تر است.

از طرف دیگر رنگ زرد می تواند به عنوان پایه و شاخص رنگ های دیگر در مرجان های شما مورد توجه قرار بگیرد و می تواند نکات زیادی در رابطه با شرایط آکواریوم شما را بازگو کند، چه چیزی مورد نیاز است و چه چیزی در حال مصرف شدن است.

کاهش میزان نیترات و فسفات بسیار مهم است. برای رسیدن به این هدف می توان از روش های مختلفی استفاده کرد مثل به کار گیری مواد جذب کننده فسفات و نیترات، روش های بیولوژیکی مثل بستر ماسه ای عمیق، استفاده از منابع کربن و یا تعویض آب و استفاده از رفیجیوم. حال می توانید کار را با یک مرجان آکروپورای زرد آغاز کنید و برای چند ماه آن را در آکواریوم خود نگهداری کنید. اگر توانستید رنگ زرد را بدون تیره شدن و تبدیل شدن به رنگ قهوه ای در مرجان خود حفظ کنید، می توانید به جرأت بگویید: آکواریوم شما برای دستیابی به رنگ های دیگر مرجان ها و یا نگهداری از مرجان هایی با رنگ های دیگر نیز آماده است.



مکمل های باکتریایی ...

مواد جذب کننده فسفات و نیترات ...

رنگ سبز

رنگ سبز بعد از رنگ زرد از جمله گزینه هایی است که دستیابی به آن ساده تر از رنگ های دیگر است. بیشترین میزان رنگ سبز را می توان به راحتی با اضافه کردن کنسانتره (محلول) آهن بدست آورد (می توانید از محلول های آهن مختلف موجود در بازار استفاده کنید). باید در هنگام استفاده از محلول های آهن (و البته تمامی انواع فلزات) در آکواریم مرجانی خود بسیار مراقب باشید، زیرا این عنصر می تواند باعث رشد بیش از حد جلبک ها در آکواریوم شما شود، به همین دلیل است که ابتدا در رابطه با موفقیت شما در پایین نگهداشتن میزان نیتروژن و فسفر و بدست آوردن رنگ زرد صحبت کردیم. (توجه داشته باشید که استفاده بیش از حد از انواع فلزات سنگین برای مرجان ها و دیگر آبزیان خطرناک است).

علاوه بر این وجود مرجان هایی با رنگ زرد در آکواریوم می تواند به عنوان یک شاخص برای تشخیص مناسب رنگ های سبز و آبی مورد استفاده قرار بگیرد. با وجود این شاخص اگر رنگ مرجان های سبز شما کمرنگ شود و یا به قهوه ای نزدیک شود به راحتی می توانید تشخیص دهید برای مصرف آهن به دستوالعمل محلول خود توجه کنید و تمامی مقادیر اضافه شده و اتفاقات رخ داده در آکواریوم مثل تغییر رنگ در مرجان ها، رشد جلبک ها و ... را به دقت مدنظر قرار داده و با تاریخ یادداشت کنید. این کار را تا زمانی که رنگ مرجان های Acropora زرد به رنگ سبز مایل به زرد تغییر پیدا کند، ادامه دهید. (منتظر دریافت رنگ سبز خالص نباشید منظور سبز مایل به زرد است.)

لطفا توجه داشته باشید که به هیچ عنوان بیش از حد از محلول های حاوی فلزات سنگین مثل آهن استفاده نکنید. نشانه مصرف بیش از حد آهن تیره شدن رنگ های سبز و یا رشد بیش از حد جلبک ها است. با توجه به اینکه مقدار مجاز آهن در آب بسیار پایین تر از ۰.۰۵ میلی گرم در لیتر است به آسانی امکان اندازه گیری آن وجود ندارد و باید به دقت مصرف شود. در صورتی که با مقادیر بالای آهن مواجه شدید حتما مصرف آن را متوقف کرده و از تعویض آب برای کاهش سطح آهن استفاده کنید.



محلول های آهن ...

رنگ آبی با سایه های بنفش

این روش برای دستیابی به رنگ آبی معرفی می شود اما در برخی از موارد می توانید کمی به سایه رنگ بنفش هم در برخی از گونه های SPS دست پیدا کنید. مکمل مناسب برای این روش محلول پتاسیم یدید و یا محلول پزشکی Lugol's iodine است. می توانید از برندهای مختلفی که محلول های پتاسیم یدید را برای مصارف آکوریومی معرفی می کنند (البته برندهای معتبر) استفاده کنید.

توجه داشته باشید که محلول پتاسیم با محلول یدید پتاسیم متفاوت است و نمی توانید هیچ یک از این دو محصول را به جای یگدیگر استفاده کنید.

تزریق محلول یدید پتاسیم با توجه به دستوالعمل شرکت سازنده تا زمانی که رنگ های آبی پدیدار می شود می تواند ادامه پیدا کند. در اینجا هم می توانید از مرجان های زرد به عنوان شاخص کمک بگیرید و زمانی که مرجان های زرد سایه هایی از سبز را در خود نشان دادند تزریق یدید پتاسیم را متوقف کنید.

با توجه به عدم امکان اندازه گیری دقیق ید در بازه مناسب آکواریوم های مرجانی یعنی در حدود ۰.۰۶ میلی گرم در لیتر، استفاده از مرجان شاخص زرد رنگ، ثبت مقادیر مصرف، بررسی و ثبت تغییرات در رنگ مرجان ها برای گرفتن نتیجه مناسب بسیار مهم است.



محلول های ید ...

قرمز، صورتی و کمی سایه بنفش

در بیشتر مواقع جهت ایجاد و افزایش رنگهای قرمز و صورتی در مرجان های Montiporas, Pocilloporas, Birdsnest و Seriatoporasاز محلول پتاسیم (توجه داشته باشید منظور محلول یدید پتاسیم نیست) استفاده می شود. توجه داشته باشید، در صورتی که از نمک های مصنوعی مثل اوشنیک و یا تروپیکال مارین پرو و نمونه های مشابه ای که دارای مقادیر بالایی از پتاسیم هستند استفاده می کنید و به صورت مرتب تعویض آب های هفتگی را بر روی آکواریوم خود انجام می دهید دیگر نیازی به استفاده از مکمل های پتاسیم نخواهید داشت.

به عنوان یک شاخص مناسب برای تنظیم میزان تزریق پتاسیم می توانید از مرجان های مونتیپورا کمک بگیرید، بخصوص قسمت های انتهایی آنها. زمانی به تزریق پتاسیم نیاز خواهید داشت که رشد مونتیپورا ها کاهش پیدا کرده و ظاهر آنها کمی به سمت رنگ خاکستری متمایل شده باشد. همچنین مرجان های استایلوپورا و پوسیلوپورا در این شرایط پلیپ های خود را کاملا جمع کرده و رنگ مرجان ها بسیار روشن می شود. شاخص دیگری که برای کمبود پتاسیم می توانید مورد استفاده قرار دهید زمانی است که مرجان های آکروپورا از صورتی به قهوه ای تغییر رنگ داده و یا به شدت کمرنگ تر شده و رنگ پریده به نظر می رسند. کمبود بیش از حد میزان پتاسیم در نهایت می تواند باعث از بین رفتن بافت های مرجانی در بخش پایه مرجان و مرگ کامل آن شود.

مصرف بیش از حد پتاسیم می تواند باعث سوختگی در سر شاخه های مرجان شود. توجه داشته باشیم که سوختگی را با رشد مرجان اشتباه نگیرید در زمان سوختگی قسمت های سفید شده در سر شاخه ها بدون پلیپ هستند.  



محلول های پتاسیم ...

رنگ بنفش

احتمالا یکی از سخت ترین رنگ ها برای مرجان های آکروپورا رنگ بنفش است که برای رسیدن به آن باید چند پارامتر مختلف مد نظر قرار بگیرد.

اولین و مهمترین موضوع برای دستیابی به رنگ بنفش شفافیت و کیفیت آب است. استفاده از کربن فعال به همراه فیلتر های ساکس اولین اقدامی است که لازم است برای این منظور انجام شود. ایجاد انواع ساختار های فیلتراسیون بیولوژیک در سامپ که به نام مناطق مرموز یا cryptic zones از آنها یاد می شود هم بسیار بازدهی خوبی برای ایجاد شفافیت در آب خواهند داشت. آب دزدک های دریایی، اسفنج ها، کرم های لوله ای و انواع آبزیان فیلتر کننده گزینه های بسیاری مناسبی برای نگهداری در منطقه مرموز در ساختار فیلتراسیون آکواریوم شما است. اسفنج ها بهترین گزینه برای برقراری این ساختار در سیستم فیلتراسیون شما هستند و از محصولات مختلفی مثل Zeo Sponge Power می توانید برای تغذیه و پرورش آنها استفاده کنید. اسفنج ها می توانند مقدار زیادی آب را برای وضوح بهتر فیلتر کنند.

نکته که بیان شد، به شما در افزایش شفافیت آب کمک می کند. اما این تنها اولین نکته ای است که برای نگهداری از مرجان های SPS بنفش لازم است مد نظر قرار گیرد. من مرجان های آکروپورا از گونه های nana و valida زیادی را در آکواریوم های مختلف دیده ام که به سختی سرشاخه ها و پلیپ های بنفش رنگی بر روی پایه ای با رنگ قهوه ای یا رنگ های تیره داشتند و از طرف دیگر این گونه ها را در آکواریوم هایی دیده ام که تماماً بنفش رنگ و بی نظیر بوده اند.

مورد سوم ساختار نور آکواریوم است. با توجه به یافته های من زوگزانتلاهایی با رنگ بنفش عاشق نوری با طول موج ۴۲۰ تا ۴۴۰ نانومتر هستند که توسط لامپ های اکتینیک و یا متال هالید های ۲۰ هزار کلوین تولید می شوند. برخی از بهترین رنگ های بنفش را در تانک هایی خواهید یافت که در سیستم روشنایی آنها از نورهایی با طول موج ۴۴۰ نانومتر مثل ATI Blue+ و یا گیزمن اکتینیک و یا حتی متال هالید های ۲۰ هزار کلوین استفاده شده است.

نکته چهارم مکمل هایی مثل ید و پتاسیم (به بخش رنگ های آبی و صورتی رجوع کنید) است. البته به این شرط که مرجان های سبز و زرد در آکواریوم شما به رنگ های اصلی خود قابل مشاهده و تشخیص باشند. مرجان هایی با رنگ آبی باید دارای رنگهایی روشن باشند و از طرف دیگر مصرف ید جلوی سوختگی پلیپ های مرجان ها را خواهد گرفت.

فیلتراسیون فیزیکی ...

سیستم های نورپردازی ...



این تنها چند مورد بود که می تواند به شما در بدست آوردن رنگ های مختلف در مرجان های SPS کمک کند و به طور حتم در آینده تکنیک های دیگری توسط دیگر علاقه مندان ارائه خواهد شد. شما هم می توانید با در میان گذاشتن تجربیات خود به ما و دیگر علاقه مندان در دستیابی به مرجان هایی با رنگ های بی نظر کمک کنید.



تمامی عکس های استفاده شده در این مقاله از تانک های پروش مرجان شرکت Aquaforest بوده است.

مــــــوارد مـــرتــــبــــــط

کــلــمات کـلیــدی

نظـرات کاربـران

نوید حمیدی (1398/06/07  21:39): 0+

با سلام حمیدی هستم از مشهد به نظر من سایت شما کاملترین سایت تو ایران ممنونم که این تجربه های با ارزش در اختیار عموم میزارید

شما نیز می توانید نظر خود را در اینجا ثبت کنید.

متن نظر شما:
ثــــبــــت